Mielettömän hyvä (gluteeniton) pataleipä

Mrs Jones on aina tykännyt tuoreesta leivästä, mutta pian vuosi sitten saadulla keliakiadiagnoosilla on nyt sitten jäänyt leivät vähiin. Kunnes…kuvauskeikalla Marian kotona sain tämän ohjeen, jota hieman jo muuntelinkin. Tein kaksi versiota. Olin jo pitkään haaveillut pataleivän tekemisestä ja nyt oli sen aika. Ja tuli aivan mahtavan hyvää! Ja niin helppoa. Ja samalla ohjeella siis tavallista tai gluteenitonta vain jauhoja vaihtamalla. Tee taikina illalla, paista aamulla. Helppoa.

PATALEIPÄ

7 dl ( gluteenittomia) jauhoja

31/2 dl vettä

2 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

Illalla: Sekoita aineet kulhossa. Laita kulhon päälle muovikelmu ja jätä yöksi ( 12-16 h) huoneenlämpöön. 

Aamulla: Laita pata 225 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi lämpiämään. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hieman. Siirrä taikina kuumaan pataan ja paista 225 asteisessa uunissa 30 min kannen kanssa ja vielä 15 min. ilman kantta.

Toisen leivän tein laittamalla puolet (Pirkka) gluteenittomia jauhoja ja puolet (Risenta) maissijauhoja. Lisäsin myös kourallisen siemeniä.

Ja padasta: Mikä vaan käy, koon puolesta huomasin itse tykkääväni Sarpanevan vanhasta klassikkopadasta ja tuosta LeCreusetin pienemmästä versiosta. Le Creusetin musta pata on Mrs Jonesin kaupalta, Sarpaneva peritty.

P.S. Mun mielestä tuosta siemenleivästä tuli ehdottomasti parempi! Käytin siihen Risenta Maissijauhoja

Merkitty: , , , , , , , ,
48 comments on “Mielettömän hyvä (gluteeniton) pataleipä
  1. Vierailija sanoo:

    Mahtavaa! En ole koskaan saanut aikaiseksi kokeiltua pataleipää gluteenittomana, mut jospa nyt uskaltais, kun tietää sen ainakin toisilla onistuvan! Herkullisen näköistä!

  2. Malva sanoo:

    Nam, kiitos ohjeesta. 

  3. Hannele/Täyttä Elämää sanoo:

    Enpä ole kuukausiin muistanut tehdä pataleipää, kiitos siis muistutuksesta! On niin hyvää kyllä, ja helppoa kuin mikä 🙂

    T. Hannele/Täyttä Elämää

  4. Herkkä vatsa sanoo:

    Ihana leipä, onko joukossa jotain siemeniä?

  5. Mrs Jones sanoo:

    Joo heitin sekaan kourallisen siemensekoitusta ( Pirkka salaattisiemensekoitus tms.)

  6. Mrs Jones sanoo:

    Kiitos Hannele, joo tosi helppoa;-)

  7. Anni-Maria Lehto sanoo:

    Oi, tämä on varmasti superhyvää! <3 Ja menee testaukseen! 🙂 

  8. Mrs Jones sanoo:

    Moikka Soppakauha. Käytin Pirkka Gluteenitonta jauhoa ja Risentan maissijauhoja.

  9. Mrs Jones sanoo:

    On kyllä ihanaa;-) erityisesti suosittelen tuota jauhojen ja maissijauhojen sekoitusta!

  10. Soppakauha sanoo:

    Kiitos, täytyy lähteä ostamaan jauhoja 🙂

  11. Sannis sanoo:

    Hei!
    Tuleehan veden olla kuumaa (eli väh.+42 asteista)?

  12. Vierailija sanoo:

    Voi noin pieni hiiva määrä riittää nostamaan leivän❓

  13. Mrs Jones sanoo:

    Ohjeen mukaan tein, upeasti kohosi. Ehkä pitkä kohotusaika on syy?

  14. Mrs Jones sanoo:

    Sannis moi itse käytin sellaista kädenlämpöistä tai hieman lämpimämpää, hanasta otin.

  15. Vierailija sanoo:

    Voiko käyttää savipataa?Se kun pitää liottaa vedessä n.15 min ennen uuniinlaittoa

  16. Eila sanoo:

    Ja käykö emaloimaton valurautapata?

  17. Riikka sanoo:

    Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu. Mitä siemeniä laitoit sekaan?

  18. Vierailija sanoo:

    Ihanko oikeasti taikina nousi uudelleen uunissa, vaikka oli noussut jo yön aikana jääkaapissa?
    Omien kokemuksien mukaan glut jauhojen kanssa onnistuu vain yksi nostatus. Muuttaako kylmyys asian?

  19. Sura sanoo:

    Eikö ohjeessa lukenu huoneenlämmössä, ei jääkaapissa?

  20. Mirkku sanoo:

    Eikö tuo jo kypsy,kypsäksi asti tuossa ensimmäisessä kypsymisessä. 225. Se on aika kuuma uuni??

  21. Vierailija sanoo:

    Pataleipä

  22. Ritva sanoo:

    no et sitte Jytte-jauhoolla oo kokeellu ?

  23. Francesca sanoo:

    Jouduin lisäämään taikinaan 3/4 dl vettä enemmän kuin ohjeessa, koska jauhoja oli liikaa vesimäärään nähden. En sitten tiedä johtuiko se käyttämistäni jauhoista (4dl tattarijauhoja ja 3 dl vaaleita Jytte-jauhoja). Silti taikinasta tuli aika tiiviin tuntuinen painava köntti, ei kovin joustava. No, huomenna on paisto, saa nähdä miten käy.

  24. kaija sanoo:

    Jos ei omista kuin normi valurautapadan, käykö se? Ja täytyykö voidella tai laittaa leivinpaperi ettei taikina tartu kiinni?

  25. Mrs Jones sanoo:

    Savipataa en ole kokeillut mutta miksei voisi?

  26. Mrs Jones sanoo:

    Eila hei, itse testasin tuollaista pinnoitettua pataa ja ainakin niissä toimi hyvin. Maalaisjärki sanoisi mulle että myös valurautapata käy.

  27. Mrs Jones sanoo:

    Riikka hei käytin Pirkka (salaatti) siemensekoitusta mutta mikä vaan käy

  28. Mrs Jones sanoo:

    Hei ohjeessa sanotaan että taikina nostatetaan huoneenlämmössä

  29. Mrs Jones sanoo:

    Mirkku hei näin mä nyt tein kuten ohje sanoi ja hyvä tuli

  30. Mrs Jones sanoo:

    En ole kokeillut sorry

  31. Mrs Jones sanoo:

    Francesca hei toivottasti onnistui! Itse lisäsin myös vettä hieman eilen tekemääni taikinaan ettei tullut liian tiivis. Uusi kokeilu työn alla;-) ja postaus blogiin tulossa

  32. boel sanoo:

    Verkar lätt att göra och resultatet ser gott ut. Måste försöka genast. Tack för receptet!

  33. Francesca sanoo:

    Ei onnistunut, uusiksi meni! Joskus näiden gluteenittomien leipomusten kanssa tuntuu että tähtien asennonkin pitää olla kohdallaan, joskus tulee ihan erilainen lopputulos silloinkin kun on tehnyt kaiken pilkulleen samalla tavalla kuin edellisellä kerralla. Mutta uutta taikinaa vaan tekemään, aion kyllä ottaa tämän leivän haltuun, niin hyvältä se näyttää 🙂

  34. =) Anu sanoo:

    Todella hyvää! Tein ”vähägluteenisen”, jossa puolet gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai) ja toinen puoli maukasta Hurjan viljaista sämpyläjauhoa (Myllärin, luomu). Kiitos ohjeesta 🙂

  35. Leipuri 65 sanoo:

    Tuleeko vain puoli tl kuivahiivaa..tein leipää eikä ihan tullut tuon näköinen

  36. Marilini sanoo:

    Kokeilin ja hyvää tuli! Kiitos reseptistä!

  37. Zipuli sanoo:

    Hei, tyhmä kysymys, riittääkö padan voitelu ettei taikina jää kiinni?

  38. Mertzi sanoo:

    Hei, kokeilussa pataleipä gluteenittomilla jauhoilla. Taikina vain todella löysää, pitääkö olla vai lisäänkö jauhoja? 

  39. humanmaam sanoo:

    Onhan tuo hyvää, mutta pinta on kivikovaaja vaikea siivuttaa. Missä on rasva, jota yleensä leipätaikinaan laitetaan?

  40. raijuli sanoo:

    Näytti kyllä tosi hyvältä, täytyy kokeilla. Käyköhän siihen tavallinen rautapata, kun en muunlaista omista. ?

  41. Vierailija sanoo:

    Kun kaikki aineet sekoitetaan keskenään – pitääkö vesi olla lämmintä niinkuin yleensä käytettäessä kuivahiivaa?

  42. Mertzi sanoo:

    Tein gluteenittomilla ja normijauhoilla valurautapadassa. Normi onnistui täydellisesti. Gluteeniton jäi vähän ”tihnukaksi” ja ei noussut samalla tavalla. Missähän vika?

  43. Fiuletti sanoo:

    Hei! Entä nuo siemenet, mitä leivässä näkyy kuvien perusteella olevan, mutta ei lue ohjeessa? 

  44. Vierailija sanoo:

    Savipata laitetaan kylmään uuniin..

  45. Päivi sanoo:

    Minä laitoin puolitoista desiä enemmän vettä kuin ohjeessa, ja silti taikinasta tuli tosi tiivis. Käytin Viljatuotteen jauhoja. Leipä on nyt menossa uuniin, katsotaan kuinka käy  🙂

  46. LauraKay sanoo:

    Käytin tattari- ja maissijauhoja, vähän psylliumia, pellavansiemeniä ja -rouhetta. Jälkimmäisen kolmen vuoksi vettä piti laittaa melkein tuplamäärä, jotta sain oikeanlaisen sämpylätaikinakoostumuksen. Sen jälkeen leivästä tuli taivaallista! Kiitos ohjeesta! 🙂

  47. unelmoiden sanoo:

    Kiitos reseptistä. Tätä teen viikonloppuna!

  48. kati sanoo:

    Käytitkö ihan maissiJAUHOA vai polentajauhoja?

Vastaa