KEKKILÄ / KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Kesä tuli ja tällä kertaa sen tulo ei yllättänyt tätä innokasta puutarhuria. Koronan vuoksi kevään aikataulut olivat normaalia verkkaisemmat ja oli aikaa syventyä niin pihan kuin kasvihuoneen laittamiseen. Nautin ulkona olemisesta, sormien upottamisesta multaan ja yrttien tuoksusta. Tämän kesän juttuni tuntuu olevan se, että istuttelen huoletta erilaisia yrttejä samaan laatikkoon.

 

Viime kesänä hyväksi todetut Kekkilän Viherlaatikot saivat seuraa kahdesta uudesta, sillä aiemmin hankitut viherlaatikot olivat osoittautuneet fiksuimmaksi mahdolliseksi ratkaisuksi pitää yrtit ja tomaatit tyytyväisinä, kun saaressa kasteluväli saattaa venyä pidemmäksi kuin kotioloissa. Viherlaatikon allas on niin suuri, että multa pysyy kosteana ja kasvit voivat valtavan hyvin.  Korkeus on mitä parhain ja tykkään itse valtavasti tuosta mustasta väristä.

Kekkilän Viherlaatikko oli kovan kysynnän vuoksi jonkin aikaa nettikaupasta loppu, mutta nyt sitä taas saa!

Klikkaa nettikauppaan tästä 

 

Olen nyt usean vuoden kokemuksella päätynyt siihen, että istutan kasvihuoneelle pääosin yrttejä ja salaatteja, koska niistä saa satoa koko kesän. Sadonkorjuun aika kun sattuu usein jo siihen, kun palaamme koulujen alun vuoksi saaresta kaupunkiin ja ihanat tomaatit ja zuccinit saavat kasvaa saaressa ihan keskenään.  ( kotiin sen sijaan istutin taas 6 tomaatintainta)

Kekkilän viherlaatikot, kaupallinen yhteistyö Kekkilä.

Kasvihuone Veg-et-Able. Marokkolaatat lattiassa LaParra.

 

TEKSTI JONNA KIVILAHTI

KUVAT KRISTA KELTANEN

JUTTU ON JULKAISTU GLORIAN KOTI LEHDESSÄ 04/2020

Hanna ja Mikko haaveilivat kakkoskodista, jossa luonto ympäröisi taloja tullen valtavien ikkunoiden kautta osaksi sisätilaa.  Valmiissa talossa luonto on kuin vaihtuva taulu.

KOTI  Kakkoskoti Mäntyharjulla. Lauri Ylösen /Alvardag suunnittelema huvila, tilaa 102 m2 sekä saunarakennus 25 m2.

 

ASUKKAAT  Taiteilijapari Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen.

 

Hanna Brotheruksen ja Mikko Kuustosen vapaa-ajankoti nousi Hannan vanhasta sukutilasta lohkaistulle tontille.  Jyrkässä rinteessä seisova talo on eleetön ja moderni, mustanpuhuva. Talon suunnitteli Alvardagin Lauri Ylönen pariskunnan toiveiden pohjalta.

 

Hanna ja Mikko, olette rakennuttaneet valtavan hienon kakkoskodin Mäntyharjun luonnonkauniisiin maisemiin. Mistä idea lähti?

Mikko: Hannan sukua on asunut Mäntyharjulla 1800-luvun lopulta saakka ja oli selvää, että jos joskus lähtisimme mökkiprojektiin, olisi sen paikka täällä. Hanna oli jo kymmenen vuotta aiemmin ostanut tontin pikkuserkultaan ja olimme viettäneet täällä aikaa retkeillen ja haaveillen.

 

Hanna: Mäntyharju on paikkana minulle rakas ja tämä on pitkään pohdittu ja nyt toteutunut haave. Meillä ei ole kokemusta rakentamisesta, mutta näkemyksemme talon ilmeestä oli sen verran vahva, että tiesimme mitä haluamme.  Ongelmaksi jäi löytää joko sopiva talopaketti tai suunnittelija.  Ihastuimme Lauri Ylösen suunnittelemiin Alvardag-taloihin tv-ohjelmassa ja otimme yhteyttä Lauriin.  Asia johti toiseen ja huomasimme lähteneemme mukaan tv-sarjan toiselle tuotantokaudelle oman kohteemme kanssa.  Talo mukaili toiveitamme ihan ensimmäisestä luonnoksesta alkaen ja saimme hienosti kaikki ajatuksemme mukaan.  Talon suunnittelusta Laurin apuna vastasi Arkkitehtitoimisto Soini & Horto.

 

Millaisia ajatuksia teillä oli kakkoskodistanne?

Mikko: Halusimme talon, jossa luonto on ykkössijalla. Koko talo on käytännössä yhtä tilaa ja kaikki järven puoleiset seinät ovat ikkunaa lattiasta kattoon. Sisustus on eleetön ja maisema aukeaa jo sisään tullessa talon läpi näkymänä.  Ajatuksissamme oli talo, joka kuin katoaa osaksi luontoa. Musta valikoitui väriksi osin tämän vuoksi.  Huvila on myös rakennettu mahdollisimman ekologiseksi, talossa on energiatehokas rakenne, maalämpö ja aurinkopaneelit.

Ympäristöä huomioiva tekviikka kehittyy huikeaa vauhtia ja voimme esimerkiksi myydä ylimääräisen aurinkoenergian takaisin verkkoon.

 

Hanna: Talo on suunniteltu moneen tilanteeseen taipuvaksi. Olohuone on nyt olohuone ja ruokatila syömistä varten, mutta tarpeen mukaan voimme rullata keittiön saarekkeen pois ja tyhjentää tilan kalusteista treeniä, kotikonserttia tai tanssiteosta varten. Laitoimme myös kaikkiin ikkunoihin pimentävät rullaverhot, jotta tilassa voi kesäöinä nukkua ja järjestää vaikkapa pesueen leffafestarit. Haluamme että tilat taipuvat moneen.

 

Mikä oli teille tärkeintä, kun lähditte suunnitteluprojektiin?

Mikko: Rakennutimme kodin, jonne voimme tulla rentoutumaan, ilman että edessä on loputon työmaa vanhan talon kunnostamisen kanssa. Uuden talon rakentaminen oli meille oikea ratkaisu tässä kohtaa.  Kaikki on helppoa, vesi tulee ja menee, talo lämpenee vaivatta ja me voimme keskittyä olemiseen ja nauttimiseen.  Halusimme myös suosia suomalaista muotoilua ja laatua. Melkein kaikki kalusteet ja sisustustuotteet ovat kotimaisia.

 

Hanna: Kaupunkikotimme on kerroksellisempi, tänne hankimme juuri tarvittavat kalusteet uutena. Aluksi tuntui hassulta, että kaikki hankitaan kerralla, mutta oikeastaan meillä ei edes ollut ylimääräisiä tavaroita tänne tuotavaksi. Pienet detaljit tuovat taloon persoonallisen tunnelman.  Ihastuimme olohuoneen tekoturkisverhoiltuun nojatuoliin verhoomon ikkunassa ja hankimme sen siltä seisomalta. Sen kaverina on Hakolan suuri sohva, jonka samettiverhoilu on yllättävä valinta vaaleanpunaisena.

 

Miten talonne tilat jakautuvat?

Hanna: Minulla on neljä lasta ja Mikolla kaksi, joten uusperheessämme on paljon väkeä. Talossa on kuitenkin vain yksi makuuhuone ja kylpyhuone sekä yhtä suurta tilaa olevat olohuone, ruokatila ja keittiö. Makuuhuone ja kylpyhuone on erotettu muista tiloista liukuovin.  Saunalla on vierashuone, jonne voimme majoittaa lapsiamme, kun he vierailevat mökillä. Talo on vielä niin uusi, että emme ole ehtineet olla täällä suuremmalla kokoonpanolla, mutta toivotamme lapset perheineen tervetulleiksi.

 

Mikko: Halusimme rakentaa tästä talon nimenomaan meille kahdelle, lapsemme ovat jo aikuisia tai aikuisuuden kynnyksellä, joten tulemme viettämään täällä paljon aikaa kaksin. Leikimme myös ajatuksella, että joskus tämä olisi jopa kotimme.  Tila on oleellisempi kuin sisustuksessa käytetyt kalusteet ja valitsimme matalia ja selkeälinjaisia tavaroita, jotka eivät vie huomiota luonnolta.

 

Hanna, mistä talon väriskaala sai vaikutteensa?

-Rakastan vaaleanpunaista ja tiettyä sinisen sävyä, merestä inspiroitunutta petrolinsineä.  Vesi on meitä yhdistävä elementti ja halusin taloon sinistä symboloimaan tätä.  Talo on ulkoa musta ja sisällä käytimme paljon valkoista ja harmaata. Vaaleanpunainen toistuu sohvan lisäksi keittiön välitilan laatoituksessa ja petrolinsinistä on makuuhuoneessa ja eteisessä. Takkaa ympäröivä muuriseinä maalattiin tummanharmaalla.

KUVIEN TUOTETIEDOT

Mikko ja Hanna nauttivat siitä, että näkymä järvelle aukeaa jo sisään tullessa suurena taulumaisena näkymänä edessä ja sivuilla. Matto on Finarten Suovilla. Valtavan maljakon ja peikonpähkinänoksat antoi Hannan ystävä Runebergin Kukan Jouni  Seppänen tupaantuliaislahjaksi./Talo aukeaa matalana mustana laatikkona sisääntulon puolelta kohti järveä. Pariskunta halusi säilyttää luonnon talon ympärillä mahdollisimman koskemattomana. Pyörät Pelago./Ruokatila sijoittuu talon toiseen päätyyn, keittiön yhteyteen. Pöytä on Iskun, valaisimet Philips Hue ja tuolit Eamesien DSR-klassikot metallisin jaloin. Tarjoiluvaunu on Kartellin. Kaikki astiat ovat Iittalan Kokoa ja lasit Raamia.  Lattialaatta on Pukkilan ja laatan alle asennettiin lattialämmitys./ Hanna ja Mikko valitsivat huvilaan kotimaisia astioita Iittalan mallistosta. Lautaset ovat Koko-sarjaa ja juomalasit sekä viinilasit Raamia. Hanna ompeli pellavaiset servietit itse./ Hanna ja Mikko sijoittivat varaavan takan talon toiseen päätyyn sen sijaan että olisivat sijoittaneet sen keskelle taloa, ikkunoiden eteen, kuten takka usein nykyään sijoitetaan. Nyt takka sai kokonaisen harmaaksi maalatun päätyseinän elementiksi ympärilleen ja ikkunoista on esteetön näkymä järvelle. Hannan mekko on Marimekon. Lattialaatta on Pukkilan./ Olohuone, ruokatila ja keittiö ovat yhtä suurta tilaa, joka muuntuu moneen tarpeeseen. Saareke on pyörillä ja se on helppo siirtää sivuun, jos tilassa pidetään vaikkapa tanssiesitys. Eteisen metallirunkoinen lasiseinämä on WallUpin valmistama, kuten liukuovetkin.  Vaaleanpunainen samettinen kulmasohva on rohkea valinta. Sohva on Hakolan mallistosta. Tyynyt Vallila Interior.  Matto Finarte./ Tummanharmaa keittiö tuli Alvardagin taloprojektin myötä italialaisesta Alta Cucine-mallistosta.. Kodinhoitotila piiloutuu keittiön taakse liukuoven suojaan. Saareke on pyörillä ja helposti liikuteltava. Tasot ovat marmorin oloista komposiittia./ Hanna halusi keittiöön suuren saarekkeen, koska pariskunta nauttii ruoanlaitosta. Hannan bravuuri on joka-aamuinen sämpylätaikinan teko. Leikkuulauta Iittala. Keittiö Alta Cucine Bendo-Living./ Eteisestä aukeaa näkymä koko talon oleskelutiloihin ja viistosti edessä sijaitsevaan saunarakennukseen. Matto Finarte. Rakennukset liittyvät toisiinsa terassein ja portaikoin./ Maalla Mikko ja Hanna ovat ulkona aamusta iltaan ja nauttivat puunhakkuusta, grillaamisesta ja kasvimaan hoitamisesta. Taustalla näkyy Drop-tulipesä, jonka äärellä voi tunnelmoida. Maasto talon ympärillä on viimeistelty kuntalla. Puutarhavälineet Fiskars & Stihl./ Maalle ei tuoda kukkia kaupungista vaan kaunis luonto löytyy lähempää. Puolukanvarvut sopivat kattauksen somisteeksi. Lasi Raami, Iittala./ Talon ainoa makuuhuone sijaitsee päädyssä ja se sulkeutuu omaksi tilakseen WallUpin harmaata lasia ja metallia olevan liukuoven avulla. Taustaseinä on Hannan lempisävyä petrolinsinistä. Sama Pukkilan lattialaatta jatkuu läpi talon./ Pariskunnan makuuhuoneen yhteyteen suunniteltiin suihku, kylpyhuone ja wc. Laatat Pukkila. Pyyhkeet Lapuan Kankurit./ Makuuhuoneesta aukeaa ovi suoraan ulos. Aamuaurinko lämmittää keveää kahvilamaista pöytäryhmää./Myös kylpyhuone sulkeutuu liukuoven avulla. Harmaata lasia ja metallia oleva ovi WallUp./Olohuoneen päätyseinä käsiteltiin tummanharmaaksi ja sen oikeaan reunaan asennettiin varaava Nunnauuni. Turkispintainen nojatuoli löytyi sattumalta verhoomosta ja sohva on Hakolan. Matto on Finarten.  Huovat Lapuan Kankurit./Maalla on aikaa tehdä ruokaa ja Mikko nauraakin löytäneensä kipinän ruoanlaittoon uudelleen. Lähes kaikki ateriat valmistetaan Weberin grillillä ulkona./Terassia reunustamaan hankittiin neljä suurta Kekkilän istustuslaatikkoa mustana. Laatikkoihin Hanna istutti monipuolisen valikoiman yrttejä./Keittiön takaseinään piiloutuu pieni kodinhoitohuone liukuoven taakse. Kattilat ja veitset Fiskars./Hanna ja Mikko hankkivat ensitöikseen maalle Pelagon pyörät, joilla matka ruokakauppaan taittuu kauniiden maisemien halki./Pariskunta halusi mökille laiturin ja veneen, jolla pääsee myös kätevästi asioille lähikylään. Vene Husky 6 ja laituri Betola. /Saunarakennuksen värimaailma on tummanpuhuva. Laatat ovat Pukkilan. Kaikki tekstiilit Lapuan Kankurit/ Saunan yhteyteen sijoitettiin Dropin ulkoporeallas, joka on aina valmiina kylpemistä varten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIVILAHTIKELTANEN KOTIJUTTU

KATIN PERHEEN KATTOHUONEISTO

Katin perheen upea koti rakennettiin Helsingin kattojen ylle, arvotalon ylimmäksi kerrokseksi.  Grand Residence-asuntojen sisälle pääsee harvoin kurkistamaan mutta nyt pääsimme Katin ja Maran kotiin. Sisustussuunnittelusta ja kiintokalusteista on vastannut JOARC Architects ja arkkitehti Joanna Maury.

Juttu on julkaistu toukokuun 2020 Glorian Koti-lehdessä. Teksti Jonna Kivilahti. Kuvat Krista Keltanen. 

 

KOTIJUTTU KIVILAHTIKELTANEN

TINAN JA PATRICKIN IHANA KOTI juttu on julkaistu toukokuun Glorian Koti-lehdessä 2020. Tinan ja Patrickin perheen koti hurmaa charmillaan ja Tinan itse valmistamat kalusteet viimeistelevät kodin harkitun tyylin.

Teksti Jonna Kivilahti Kuvat Krista Keltanen

 

 

ATRIUMPIHAN UUSI ILME

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ KEKKILÄ

Rakastan 60-lukuisen rivitalomme atriumpihaa, sillä se luo yksityisen keitaan kaupunkikotimme keskelle. Kodin ikkunat aukeavat atriumpihalle niin olohuoneen, ruokatilan kuin keittiön ja työhuoneen osalta.  Piha on valoisa ja tilava, luulisin sen koon olevan  noin 70 m2.  Aiemmat asukkaat ovat rakentaneet pihalle lasisen osuuden, lasitalon, ja suuret luonnonkivistä muuratut altaat, joista toisessa kasvaa ikivihreitä havukasveja ja toisessa lähinnä yrttejä ja raparperia.  Lasitalosta olen aina pitänyt, koko 11 vuotisen asumisemme ajan, mutta luonnonkivistä muuratut altaat oli tarkoitus aikanaan jo purkaa. No ei purettu, ja ehkä onneksi. Olen vuosien mittaan oppinut arvostamaan havukasvien luomaa japanilaishenkistä eleettömyyttä. Toinen allas, tuo keittiön ikkunoiden edessä oleva, oli alunperin täynnä ruusuja. Ruusut annettiin pihoille, jonne ne paremmin sopivat ja korvasin ne yrteillä, tomaateilla, raparpereilla ja kasvoipa joskus pihalla zuccinejakin.

Viime kesänä pihan laittaminen jäi jotenkin sivuosaan kun olimme niin paljon saaressa.  Nyt koronakaranteenin vuoksi piha muistutti olemassaolostaan kun vietin lähes 10 viikkoa kaikki päivät kotitoimistolla, aivan atriumpihan äärellä.  Nyt oli juuri oikea aika uudistaa pihaa!

Kivassa yhteistyössä Kekkilän kanssa sijoitin kaksi KEKKILÄN VIHERLAATIKKOA lasitaloon. Olen vuoden, kahden aikana tullut tutuksi viherlaatikoiden kanssa, sillä kasvihuoneessa saaressa on ollut kaksi sellaista. Viherlaatikot toimivat saaressa mitä parhaiten, sillä laatikossa on paljon multaa ja sen kosteana pitäminen on siten vaivattomampaa kuin useiden erillisten ruukkujen.   Istutin viherlaatikoihin tomaatintaimia, jotka saavat kasvaessaan tukea Kekkilän Laine-vihertuesta.  Etualalla on mix-yrttejä, jossa useampi laatu on istutettu samaan taimiruukkuun.

Suuret luonnonkiviset altaat saivat viimeistellyn ilmeen kun peitin hiilenmustalla Kekkilän Koristekatteella kaikki pinnat.  Näin olen toiminut aiempinakin vuosina ja olen ollut katteeseen tosi tyytyväinen. Musta kate tuo aavistuksen lisää japanilaista twistiä havupuiden sekaan.

Viimeistelin pihan ilmeen valkoisilla koristekivillä,  (Iso Koristekivi Helmenvalkoinen) joilla peitin kaikkien ruukkujen multapinnan.  Ilme on huoliteltu, kastelu helppoa ja valkoinen pinta antaa ruukuille tosi kivan ilmeen.

Kekkilän Viherlaatikon ilmettä on kehitetty hieman, aiemmin korkista valmistettu hylly on uudessa mallissa vanerinen ja paremmin ulkonakin olemista kestävä ratkaisu. Uudistuksen vuoksi Viherlaatikko on hetken aikaa ollut hieman hankalammin saatavilla, mutta tehtaalta saapuu uusi erä viimeistään kesäkuun puolivälissä, kuulin uutisia Kekkilästä.

Kurkkaa laatikkoa linkistä: https://www.kekkila.fi/tuotteet/viherlaatikko/

 

Kaupallinen yhteistyö Balmuirin kanssa

Balmuir lanseerasi uuden silkkimallistonsa  viikko sitten ja uusimpina tuotteina mallistoon on tullut silkkinen pyjama ja kimono. Sävyjä on kaksi, hento vaaleanpunainen ja light taupe. Itse valitsin näistä  light taupe-sävyisen pyjaman, sillä olin todellakin pyjamaa vailla.  Pyjama sopii tähän tulevaan viikonloppuun paremmin kuin hyvin, sillä on äitienpäivän aika. Ajattelin viettää suurimman osan viikonlopusta tässä ihanuudessa. Otimme tyttärieni kanssa varaslähdön äitienpäivään jo tänään  ja herkuttelimme leivoksin. Hyvää äitienpäivää näin ennakkoon!

Balmuirin Esplanadin liike on auennut tällä viikolla lyhennetyin aukioloin ja on avoinna ti-pe  klo 12-18  ja la 12-16.

 

 

Raawiin Strøm kokoelma on Nicholai Wiig Hansenin suunnittelema ja houkuttelevan ihana!

In 2017, when raawii was still a brand-new start-up, the ceramics series Strøm became the core of the company. The series sprang from a collaboration with the Danish art museum Kunstmuseum Brandts, and the colours and shapes were a heartfelt tribute to the Danish modernist painter Vilhelm Lundstrøm. With direct inspiration from the artist’s still lifes and early 20th-century cubism in general, Nicholai Wiig Hansen created the distinctive pieces, which are clear manifestations of his design signature: forms derived from functions in archetypal design with a significant twist.

Photos raawii

 

 

 

Lainasin muutaman ihanan tunnelman Tine K Homen SS20 mallistosta iloksenne. Tekisi mieli uusia kaikki kodin ja mökin pyyhkeet kun näitä kuvia katsoo.

Photos Tine K Home.

 

 

Warm Nordicin hurmaava Dwell sohva, jonka suunnittelija on Hans Olsen, sai ylleen bukleeverhoilun.  Myös muhkea Haven-nojatuoli on nyt bukleepintainen.  Havenin on suunnitellut Charlotte Høncke. Kuvat Warm Nordic. 

 

Yhteistyössä Norm Architects ja Paper Collective syntyi valikoima uusia postereita.

With the Ensõ series for Paper Collective, our founder Jonas Bjerre-Poulsen conveys his love for Japanese calligraphy traditions – with textural richness, the ink hits the delicate washi paper, creating tactile depth.
Photos via Norm Architects